Der er mange der tager på udveksling. At studere et semester eller en årgang i et andet land end ens eget, er helt klart en oplevelse for livet. Det er en god måde at opleve nye kulturer på, samtidig med at udvikle sine kompetencer både fagligt og socialt. Derudover ser det rigtig godt ud på CV’et. Der er forskellige ting man kan gøre for at forberede sig til udveksling. Hvis du skal på udveksling, eller hvis du overvejer det, så skal du læse med her!

 

Oplevelse for livet

At rejse til et andet land for at studere er i sig selv en oplevelse. Man er typisk vant til et bestemt uddannelsessystem, som med høj sandsynlighed vil være anderledes end i det land, du kommer til. Men det bliver med garanti også en af de største oplevelser i dit liv. Ved udveksling springer du typisk ud i det alene. Du rejser selv til et andet land i omkring et halvt til et helt år. Det vil altså sige at du er alene om at klare dig i et fremmed land. Dette vil ikke kun være angstprovokerende men også sindssygt spændende. Det vil også udvikle dig helt vildt som person, når du skal klare dig selv i et andet land, langt fra dine normale kontaktpersoner. Så hvis du vælger at tage på udveksling, vil du helt sikkert komme hjem med en oplevelse for livet.

 

Hvor skal du hen?

Der er masser er forskellige muligheder i forhold til hvilke destinationer man kan tage til på udveksling. Det kommer an på hvilke programmer du er tilmeldt, hvilke slags forskellige samarbejde din uddannelsesinstitution har med andre uddannelser, og hvor du gerne vil hen. Når du ved, hvilket land du skal til, er det en god idé at forberede sig på det. Det er vigtigt fordi, det er i det land, du skal tilbringe det næste lange stykke tid. Så både for at forberede dig selv, men også for at kunne begå sig på en ordentlig måde. Der er for eksempel stor forskel på om man som dansker tager til en skole i Tyskland eller om man tager til en skole i Brasilien eller Costa Rica. Kulturen i Tyskland ligger meget tættere op ad den danske, end den brasilianske gør. Så for at være forberedt, er det vigtigt at læse op på det land du skal til.

 

Frisk dine sprogkompetencer op

Engelsk er et af de mest udbredte sprog og er også det sprog man som dansker vil være mest præsenteret for løbende, i forhold til både uddannelse og miljø. Når man skal på udveksling giver det sig selv, at man skal være i stand til at kunne kommunikere med folk. Hvis ikke man er god til engelsk, kan det få konsekvenser for ens læring i udlandet. Netop fordi det er relevant for alting at kunne tale flydende engelsk, er det derfor en god investering for alle at friske deres engelske op. Dette kan du gøre ved for eksempel IBL-sprog. De tilbyder kurser i både sprog og kultur, så ikke nok med at du kan friske dine sprogkompetencer op, kan du også lære mere om kultur, så du er forberedt på at håndtere nye kulturer. Klik her for at læse mere om hvad IBL-sprog har at tilbyde.

 

Bagsiden af medaljen

Når man tager på udveksling, kan der opstå situationer, hvor man føler sig ekstra presset. Hvilket er helt naturligt, når man befinder sig i en situation, man ikke har været i før. Det kan være overvældende at skulle tilpasse sig i et miljø man ikke kender, og ydermere gøre det alene. Man kan derfor godt kæmpe med nogle følelsesmæssige ting, når man er på udveksling. Hvis man oplever stærke problemer, kan man eventuelt række ud efter online psykologhjælp – læs mere her. Dette kan hjælpe med at håndtere problemer på en sådan måde, at man ikke behøver at give op. På den måde behøver man heller ikke at tage hjem før tid. Det er altså vigtigt at huske på, at selvom man oplever udfordringer, behøver man ikke at give op. Det er helt naturligt at reagere på et nyt miljø, og det er helt okay at række ud efter hjælp.