I løbet af diverse uddannelser er der ofte mulighed for, at du kan tage til udlandet for en periode. Gør det! Den usikre følelse af at stå på egne ben og fremmed jord bliver med det samme erstattet med en følelse af nysgerrighed, glæde og taknemmelighed for beslutningen om at tage på udveksling.

Desværre er det ikke alle, der kommer afsted. Der kan ligge mange grunde bag den beslutning. Nogle synes slet ikke om konceptet, mens andre har været ramt af uheldig timing af den ene eller anden årsag.

Hvis du ikke kom afsted, så fortvivl ej! Det er aldrig for sent at tage på en dannelsesrejse og lære nye kulturer. Derudover kan du altid tager kurser eller videreuddanne dig uden for de danske grænser.

Hvor skal du starte?

Det kan virke skræmmende at planlægge en studietur på egen hånd. Hvis du tager på udveksling gennem studiet, så vil meget af det praktiske blive ordnet for dig på forhånd. Det er en smule anderledes, når du arrangerer din egen tur.

Først og fremmest bør du mærke efter, om du vægter læring eller oplevelser tungest. Nogle steder i verden har bare et bedre udbud i forhold til læringsmuligheder, men selve byen kan være utroligt kedelig. Derimod kan selv de fedeste storbyer have et virkelig ringe udbud af uddannelser.

Undersøg derfor mulighederne. Bliv klogere på, om du hellere vil have en god uddannelse med et godt studiemiljø eller foretrækker en spændende kultur og et menneskerigt område.

Få styr på transport, kost og logi

Det er både dyrt og tidskrævende at tage på en studietur. Derfor er det næste skridt, at du får styr på din økonomi. Den praktiske planlægning af din rejse sætter rammerne for, om det bliver et godt ophold eller ej.

Transporten er en lille praktisk del, som du kan spare væsentlig mange penge på. Hvis du vælger den kulturrige by Berlin, så vil et økonomisk valg blandt andet være at droppe flyrejsen og i stedet finde en bus her. Dette gælder især, hvis I er flere, der planlægger en studietur sammen, selvom du også kan benytte dig af det på egen hånd.

Når du planlægger turen hjemmefra, vil priserne på kost og logi tit være dyre. Da du har frie tøjler som din egen rejsekonsulent, kan du passende finde et sted hjemmefra og undersøge alternativer, når du kommer til den endelige destination.

Hold igen med pakningen

Medmindre du rejser tre år til et ukendt uddannelsessted med nærmest ingen civilisation, så behøver du ikke at proppe din rejsekuffert eller rygsæk til sprækkepunktet. Undgå en masse besvær og ondt i ryggen. Når du kommer frem til din midlertidige hjemby, kan du købe, hvad du mangler.

Det er dog en god idé at tage de vigtigste ting med hjemmefra. Til fyrene kan det være deres uundværlige skægtrimmer, mens kvinderne muligvis har brug for deres vante p-piller. Så længe du primært pakker de sager, som du bruger mest til daglig, er du sikker på ikke at glemme dem i pakkerodet.